Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Znate li one situacije u kojima pomislite: „E da sam to znao/la ranije“? Koliko puta ste to pomislili sa vašom decom? U ovom tekstu sa vama dleimo nekoliko takvih znanja koje vam mogu koristiti da budete još mudirji roditelj.

Postoje tako sjajna znanja, metode i alati koje možete da usvojite već sada da uvek znate kako da priđete svom detetu tako da vas čuje i posluša, da postavite granice, razumete šta ga motiviše i osnažite ga da ima više samopouzdanja i uspeha u onome što radi.

Sve ovo je deo sadržaja naše Akademije za roditelje. Akademija je nastala tako što je Marijana, naš NLP trener, počela da primenjuje svoja NLP znanja sa svojim ćerkama. Sada, 10-ak godina kasnije, i one se interesuju za NLP, a jedna je već završila NLP Praktičarski trening. Kako će tek one sjajne mame biti!

Akademija za roditelje je nastala kako bi podržala sve one koji znaju koliko je važno da rade na sebi kada postanu roditelj, jer kad god radite na sebi da budete bolji – i vaše dete postaje bolje, srećnije, smirenije, sa većim samopouzdanjem, jasnijim ciljevima, odgovornošću i saznanjem da ga vi potpuno razumete i podržavate!

U ovom tekstu Marijana je sa vama podelila nekoliko principa koje su za nju, i njenu decu, napravile onu razliku koja čini razliku. Isprobajte par i otkrijte šta za vas ovi principi znače i koliko vama mogu biti od koristi!

„Ponekad pomislim kako je šteta što sam na svoje NLP putovanje krenula kada su mi deca imala već 10 i 12 godina i kako sam mogla biti još mudrija mama da sam neke stvari saznala ranije. Moje ćerke, sa druge strane, su i svesno i nesvesno upijale principe NLP-a, vežbale tehnike, bile moji „zamorčići“ i rasle zajedno sa mojim učenjem. Neke moje rečenice i pitanja znale su da čak i da ih zbune, a danas sve češće čujem te iste rečenice iz njihovih usta i shvatam koliko su im bile značajne.

Možda se sada pitate koje su to rečenice? I to je dobro, to znači da ste radoznali i otvoreni da učite nove stvari i to vas čini sjajnim roditeljem. Ti principi su pred vama da ih koristite kad god vam budu potrebne. A na kraju vas čeka i jedna posebna rečenica koja je meni bila najkorisnija u umirivanju moej dece kada su uznemirena zbog nekog.

Nema neuspeha, samo povratna informacija.

Ili što bi Mendela rekao, ili pobednik ili učenik. Znate li gde mi je ovaj aksiom najviše značio? Kada stigne kontrolni iz matematike i ocena 3+. Tada je ovaj aksiom odličan da jedan roditelj bude smiren i konstruktivan, pogleda zadatak i shvati šta tačno detetu nije jasno. Jer, svakako je taj kontrolni samo trenutni presek onoga što se zna i ne zna. Pa onda neka tome i služi. Da vidite gde greši, jer ne razume. Sa ovom rečenicom u glavi, i detetu će biti jasno da to nije neuspeh već odraz truda i vežbe.

Ako uvek radiš isto, uvek ćeš dobiti isto. Ako te to što radiš ne dovodi do rezultata, radi nešto drugo.

Znate onu rečenicu: 100 puta sam mu rekla, i ništa! Da li stvarno očekujete da će 101. put biti drugačije? Neće. On i dalje ne čuje, vi se i dalje nervirate. Dakle, uradite nešto drugačije. Razmislite, na koje sve načine možete da mu kažete, pokažete, objasnite? Budite slobodni i kreativni!

Značenje komunikacije je u odgovoru koji dobijate.

Svako ko radi sa decom, svojom ili tuđom, ovo treba da zapamti. Kada detetu nešto govorite ili dajete instrukcije, najvažnije je da na kraju proverite da li vas je dete razumelo. To što se nama podrazumeva da smo bili jasni, uopšte ne znači da smo rekli tako da nas dete razume. Budite fleksibilni i objasnite na različite načine kako bi bili sigurni da dete tačno zna šta treba da uradi. Uvek proverite šta je i kako dete tačno razumelo?

Pitajte tako da dobijete odgovor, a ne izgovor.

Pitanja koja počinju sa „zašto„ najčešće daju izgovor i zato ih izbegavajte. Nisu naročito korisna jer razgovor često izgleda ovako:

– „Zašto si opet zakasnila na čas?“

– „Zato što je bila gužva.“ 

– „Zašto ne kreneš ranije?“

– „Zato što ne mogu!!“

 

A može i ovako:

– „Šta se tačno desilo pa si zakasnila na čas?“ 

– „Bila je gužva u saobraćaju?“

– „Šta ti možeš da uradiš?“

– „Možda da krenem ranije.“

– „Kako tačno to možeš da uradiš?“

– „Pa da ustanem ranije i odmah doručkujem.“

– „Kada to možeš da probaš?“

– „Sutra.“

– „To mi deluje super!“

Neko se motiviše štapom, a neko šargarepom.

Ko zna koliko bi mi vremena bilo potrebno da svesno počnem da primenjujem različite tipove motivacije kod različite dece da nisam naučila da je nekoj deci najbolja motivacija da nešto izbegnu, a drugoj da nečemu teže. Nismo svi isti i najgore što možete da uradite je da uporno motivišete dete suprotno od njegove prirode. Ovo možete lako da proverite sa svojim detetom, jednostavno ga pitajte šta želi i slušajte. Može vam reći nešto poput „Želim da dobijem dobru ocenu“ ili „Neću da dobijem lošu ocenu“. Oba odgovora su tačna i biće vam od velike koristi!

I za sam kraj, evo i one posebne rečenice kojoj su se moje ćerke prvo čudile, pa se smejale, pa bile ljute, a onda i same počele da je primenjuju.

Znate ono kad neko dođe i kaže vam „Kako me nervira…„ neko ili nešto. Uz to ide čitav spektar emocija, teške fiziologije i stezanja u grlu, stomaku ili rukama. E, kad se ta rečenica čuje u našoj kući, sledi moje čuveno pitanje:

Kako si rešila da te to nervira?!? 

Kada dete, ali i odrasli, prvi put ovo čuje, može biti ljuto, zbunjeno ili revoltirano. Ipak, poenta je da razume da taj neko, ili još gore to nešto, postaje jače od nas samih čim mu dajemo toliku moć da vlada našim emocijama, telom i umom. Ova jednostavna rečenica otkriva koje sve to korake prođemo pa dođemo do toga da nas neko nervira. To je najčešće automatska reakcija, a ovim pitanjem otvaramo prostor u kom postoji mogućnost da pdreagujemo drugačije.

Isprobajte, prvo na sebi, kada vam dođe da to izgovorite. Zapitajte se kako to što neko radi utiče na to kako ćete vi da se ponašate. I da li možete da se ponašate drugačije. Jer, ako radite uvek isto, dobićete uvek isto, zar ne?

Ovo su samo neke od tema o kojima ćemo detaljnije pričati u okviru Akademije za roditelje, ili kako ja volim da kažem NLP Akademija za mudre roditelje.

Počinjemo 19.11. i sad je pravo vreme da se prijavite! Potražite dodatne informacije ovde.

I zapamtite,

nema idealnog roditelja, ali ima sjajnih tehnika koje svaki mudar roditelj treba da zna!