Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Čovek jaše konja koji galopira neverovatnom brzinom, izgleda da nekud žuri.

„Kuda to juriš?!“ – upita ga neki starac na putu.

„Nemam pojma, pitaj konja!“


To može da izgleda tako što ujutru trčite za decom, jedete ono što oni nisu dovršili i to nazivate doručkom, tražite telefon u frižideru, prosipate kafu tu i tamo dok se saplićete o stvari po podu.

To može da bude situacija u kojoj jedva stižete na sastanak, a pri tome nemate ni najmanju ideju kako ste se tu dovezli, dok vam u glavi bruji misao „MORAM toliko toga da završim!“

Otkud nam autopilot?

Vreme teče sve brže i istiskava svaki slobodan trenutak, jer sve se mora iskorisiti. Ako javno kažete da nekoliko dana odmora ništa niste radili, čeka vas osuda. Ako ne umete da multitaskujete firma će lako  pronaći nekog ko ume. Čuj ume – voli! Ako ne možete (da ne kažem ne želite) da radite pod pritiskom, ha pa niste valjda ludi da to kažete?!

Tako autopilot postaje idealno rešenje da se mozak odmori, a da i dalje funkcioniše. Malo po malo zadaci počinju da se delegiraju nesvesnom umu koji je odličan u izvršavanju zadataka.

Prvo krenemo da vozimo na autopilotu, onda počnemo svoj raspored slepo da pratimo, onda smo malo odsutni na sastancima a na kraju i ne primećujemo da smo na telefonu kada smo sa decom u igraonici, da šaljemo mejlove kada smo na porodičnom ručku, da samo sklapamo nove poslove kada smo sa prijateljima i trgnu nas reči od onih koje najviše volimo:

„Nikad nisi tu za mene“.

A o vremenu za sebe više ni ne pomišljamo…

Da li ste na autopilotu?

Zastanite na trenutak i „chekirajte“ se. Uzmite ovaj trenutak za sebe, neće vam biti potrebno više od minuta. Ovo će vam ukazati na vaš prostor za rast i poboljšanje.

  1. Imate jako predvidivu rutinu, jako dug period – koliko god da je to za vas.
  2. Uvek ste uključeni, bez pauze u kojoj biste razmisli o tome kako se zapravo osećate.
  3. Imate osećaj da vreme leti, a vi nikako da ga stignete.
  4. Stvari kao da proleću oko vas, kao da ih propuštate.
  5. Osećaj smisla i svrhe slabi, možda vam i padne na pamet pitanje „Ma čemu ovo?“

Povratite kontrolu

1. POVEŽITE SVOJE RUTINE SA SVRHOM.

Rutine su veoma korisne i one treba da rade za vas, nije dobro da je obrnuto. Razmislite za šta vam služe te rutine, u čemu vas podržavaju, da li postoje neke korisnije za vas u ovom trenutku? Koga želite da uključite u njih ili isključite?

2. NAPRAVITE LISTU

svega za šta nemate vremena. Onda precrtajte sve što vam zaista nije važno! Za stvari koje ostanu, osmislite kako to možete u sledećoj nedelji da ispravite, za jedan korak. Za početak odaberite jednu stvar – vama najvažniju.

3. VREME ZA SEBE

NIJE isto što i vreme sa porodicom, prijateljima ili slično. To je vreme koje daješ sebi da radiš samo ono što tebi prija. Tako ćeš i drugima oko sebi biti bolji!

Ne moraš da meditiraš, pišeš dnevnik i uzgajaš nove sorte popularnih vrsta, radi šta je TEBI POTREBNO u tom trenutku.

4. UMESTO KAKO, PITAJTE ZAŠTO

nešto radite. Šta vam je važno u poslu, koji vam je krajnji cilj, svrha vašeg truda? Kako ćete znati da je vredelo? Šta vas pokreće, koje vrednosti cenite iznad svih? Kakav standard sebi postavljate? I ne odstupajte. Ni za šta, jer vam neće biti vredno.

5. OSVESTITE EMOCIJE

pre nego što one osveste vas – one često nisu blage i prijatne u tome. Tako dolazi do anksioznosti, povišenog krvog pritiska, tahikardija i slično.

Da vas podržimo u tome poklanjamo vam sjajnu vežbu iz našeg Minfulness Intensive programa koju besplatno možete preuzeti ovde.

Dajte sebi nekoliko minuta u danu tokom narednih nedelju dana da uradite ovu vežbu. Biće vam od velike koristi da spoznate kroz koje sve emocije dnevno prolazite a niste ih ni svesni, koje stvari ili ljudi vas vesel,e a koji vam naoblače dan. Možda primetite da kada se ujutru osećate loše i ostatak dana vam je sličan, a možda je i obrnuto.

Dajte sebi priliku da se upoznate, da otkrijete nešto važno i iskoristite to za vaše najveće dobro! I zapamtite, kada ste vi dobro, tada će i sve oko vas biti utoliko bolje.

 

 

Autor teksta:

Una Timotijević,

psiholog, NLP trener&Coach