Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Ako možeš da zamisliš – možeš i da ostvariš. Evo i kako.

Znate li crtani “Alisa u zemlji čuda”? Alisa upada u rupu jureći za belim zecom. Kada shvata da se izgubila nailazi na prugastu mačku i pita je za pravi put. Mačka je upita gde želi da stigne, a Alisa joj na to odgovori da joj nije važno. Mačka joj na to kaže: AKO NE ZNAŠ GDE ŽELIŠ DA STIGNEŠ – BILO KOJI PUT ĆE TE ODVESTI TAMO.

I tako je i sa našim ciljevima. Ako nismo svesni gde tačno želimo da stignemo, možemo tumarati raznim putevima pitajući se zašto nismo zadovoljni. Svaka raskrsnica biće stres, a svaka nedoumica izvor nervoze.

Kada znamo šta želimo, onda možemo pametno upravljati svojim odlukama, povećavati sopstvene izbore, poboljšavati strategije i učiti nove veštine da nam u svemu tome pomognu.

Možda se pitate kako se sve to radi i dobro je da se pitate, jer ste na pravom putu da to otkrijete i PRIMENITE kroz ovih 10 jednostavnih koraka. Posvetite sebi narednih nekoliko minuta i zaista prođite kroz ove korake. Niko se osim vas neće baviti vašim ciljevima, i ne treba, jer vi već imate sve što je potrebno da ih ostvarite. Evo i kako:

1. PRONAĐI CILJ

Jedno od čestih pitanja na našim treninzima bude “A šta ako nemam cilj?” i odgovor je uvek jednostavan i isti : To je nemoguće, svako ima NEKI cilj. Treba se onda zapitati da li je taj cilj nama dovoljno važan, da li nam stomak zaigra od pomisli na njegovo ostvarenje, da li je baš iz želje našeg srca ili nam je nametnut, da li nam vredi…

Imati jasan cilj znači imati fokus, usmerenu pažnju i akcije.

2. ZAPIŠI GA

Zapisana reč dobija na težini, stvarnosti i početak je plana. Glavna razlika između želje i cilja je u tome da je cilj zapisan, da ima svoj plan sa akcionim koracima i strategiju, da nam je dovoljno važan i da zavsi od nas. Želje su prolazne, često vezane za trenutni osećaj, a retko za odgovornost da se zapravo i postignu.

3. ŠTA AKO JE PREVELIK

Ciljevi se ne dele na male i velike, nego na manje ili više važne. Jedina razlika u veličini je u broju koraka potrebnih da se on ostvari. Ako za svoj cilj ne znate šta bi bio prvi korak (jednostavan, specifičan i lako ostvariv) onda znači da je cilj previše apstraktan.

Tada ga možete razložiti na više manjih ciljeva i praviti plan za svaki posebno.

Gotovo ništa nije nedostižno ako imamo dobru strategiju.

4. MOTIVIŠI SE

Kada vežemo cilj za emociju to nam daje snagu da se pokrenemo. Tada znamo ZAŠTO to želimo i kako ćemo se osećati kada to i ostvarimo. Jedna od najvećih zabluda jeste da se motivacija nekim trikom “nabavlja” i da onda traje večno. Istina je da ona varira, kao i naše emocije. I u redu je da nismo svaki dan super uzbuđeni zbog onog što treba da uradimo. Znajući zašto to želimo da uradimo će povećati šansu da to zapravo i obavimo.

Motivacija dolazi i iz akcije i što više radimo na cilju i približavamo mu se – više sm motivisani za naredne korake.

5. ORGANIZUJ DAN

Šta to treba da se obavi u svakom danu da bi se cilj postigao? Koji su dnevni koraci? Zapiši ih. Ne dajte da dan prođe između „Mrzi me“ i „Evo sad ću“. Kada imamo jasan plan, konkretne zadatke i specifične korake lakše je ispratiti ih.

Ujutru kada ustanete već treba da imate plan za taj dan. I onda čekirate jednu po jednu stvar sa spiska.

6. POSTAVI NAVIKU

Uspeh je u stvari skup navika ponavljanih iz dana u dan. Koja navika će vas najviše podržati u onome što želite? Šta trenutno radite, svaodnevno, što vas odvlači od cilja? Sa čim to možete da zamenite?

Budite iskreni i strpljivi prema sebi, navike se ne grade za jedan dan.

Zato je uvek dobro zapitati se: Koji je naredni korak za koji sam spreman u ovom trenutku?

7. I DOBRU STRATEGIJU

Strategija je upravo skup akcionih koraka koji nas u tačno određenom redosledu dovode do rezultata. Zato kažemo da je svaka strategija uspešna, jer nepogrešivo dovodi do rezultata. A da li nam se taj rezultat dopada ili ne je već druga stvar. Svi mi, uvek koristimo neku strategiju za nešto što radimo i samo je pitanje da li je rezultat ono što želimo.

Kada to znamo, možemo tu strategiju da podelimo na što sitnije korake i sagledamo koji nam nije koristan. Uvek imamo sposobnost da poneki korak promenimo i tako napravimo strategiju koja će nas dovesti do rezultata koji želimo.

8. PROŠIRI SVOJE OPCIJE

Evo jedne sjajne vežbe za jačanje kreativnosti, fleksibilnosti i poboljšanje strategije. Svaki dan završite tako što ćete zapisati šta ste to mogli drugačije da uradite da vas dovede korak bliže ka cilju. Čega je trebalo da bude manje ili više, čemu ste mogli više pažnje da posvetite, na koji još način ste mogli nešto da radite da uštedite više energije i slično… Zapišite barem tri stvari.

9. OBNAVLJAJ ENERGIJU

Šta vas puni enerijom? Radite to više. Vremenom ne možemo upravljati, prosto imamo ogranien broj sati u danu. Međutim, možemo paziti na to kako koristimo te sate. I to radimo tako što upravljamo sopstvenom energijom.

Kada vam najvipe prija da radite, kada treba da pravite pauze, šta vas najviše odmara, kako obnavljate energiju? Ovo su jako važna pitanja koja vam mogu koristiti da bolje upravljate svojom energijom i da imate ispunjen dan nakon kog ćete se osećati sjajno jer ste imali vremena za sve što ste hteli.

10. NASTAVI ČAK I KADA OKOLOSTI NE IDU NA RUKU

Na neke okolnosti ne možemo da učimo, ali uvek možemo da izaberemo kako ćemo se u njiam ponašati. Tome nas i trenutna situacija u svetu uči. Šta god da se spolja dešava, mi biramo šta će se dešavati unutar nas i kako ćemo na to reagovati.

Ako je jedan put zatvoren, ima hiljadu drugih kojima možemo hodati – ako znamo gde na kraju treba da stignemo. Nikada ne menjajte cilj, već samo načine na koje možete da do tog cilja dođete.

Veliki deo NLP-a su upravo ciljevi i na našim treninzima puno pričamo o njima. Naši polaznici na početku praktičarskog treninga postave cilj, onda ga kroz narednih 8 modula prate, da bi nam na sertifikaciji ispričali svoj put. I to iskustvo je neprocenjivo kako za njih tako i za nas.

Ako možeš da sanjaš, možeš i da ostvariš. – Volt Dizni

Sve između, je samo dobra strategija. 😉