Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Kakav nam je život – takve su nam navike. I dovoljno je da znamo nečiji rezultat da bismo otkrili šta osoba radi svakodnevno, kakve odluke donosi, šta joj je važno… Svaki rezultat je samo zbir prethodnih navika. Zato ne postoji neuspeh, već rezultat koji je uvek uspešan i precizan (u odnosu na navike koje do njega dovode).

Ako biste se sada setili situacije kada rezultat nije bio onaj očekivani, mogli biste da se setite i svih koraka koje ste preduzeli. Šta je to što ste svaki dan radili? I najmanja sitnica se računa… Na ovaj način lako možete da primetite šta je tačno trebalo da bude drugačije i lako to promenite za sledeći put.

Često mislimo da će nas jedna odluka ili jedan veliki napor odvesti na željeni cilj. Češće su to sitnice koje radimo svakog dana.

Sledi lista stvari koje od danas možete da uvrstite u vašu rutinu, a koje mogu da doprinesu da se svakodnevno pomalo pomerate u željenom pravcu.

1. BEZ TELEFONA

Ako je prva stvar koju uzmete u ruke kada se probudite telefon, velika je verovatnoća da se u toku dana često osećate opterećeno, u žurbi ili pod pritiskom. Šta god da se dešava na poslu, kakav god mejl da očekujete, prvih nekoliko trenutaka dana posvetite – tom danu. Valjajte se u krevetu čitav minut! Razmislite o tome šta ste to sanjali i zašto baš to? Primetite da li ste odmorni i ispavani i šta vam se doručkuje? Poželite nekom važnom dobro jutro.

2. PROTEGNITE SE

Dajte vašim mišićima par minuta da se razbude i osveste pre nego što nabacite torbu za laptop, ranac ili neki dokument u ruke. Dok spavamo naši mišići se hlade, stežu i time smanjuju. Istezanjem im dajemo šansu da se vrate u prirodan položaj, krv i hormoni mogu teći slobodno bez osećaja zategnutosti i napetosti. Tokom par minuta radite šta god vam prija i dajte sebi još koji trenutak da se razbudite, uživate u tišini i pripremite se za dan.

3. DIŠITE

Kada smo u žurbi i trci, fokus nam je svuda osim na disanju. I često dišemo plitko i isprekidano, a da toga nismo ni svesni. Zato ujutru uzmite za sebe momenat i udahnite nekoliko puta polako i duboko. Dozvolite kiseoniku da uđe u vaše telo. Na ovaj način vežbate fokus koji je od krucijalnog značaja u stresnim situacijama.

4. ZAHVALITE SE

Za još jedan dan i priliku da radite dobre stvari. Za energiju i snagu da radite na vašim ciljevima. Za svaku priliku koju ste do sada imali. Za zdravlje koje imate i sposobnost da izlečite bilo kakav disbalans. Za mogućnost da promenite sve što vam se ne dopada. Za ljude koji vas podržavaju. Ne morate ni zapisivati, samo negujte ovakve misli i čuvajte ih od svega što može da ih naruši.

5. TRI NAJVAŽNIJE STVARI ZA DANAS

Možda ustanete sa spiskom stvari koje morate obaviti danas. Zapitajte se koje su tri stvari sa tog spiska najvažnije da bi vas dovele do željenog rezultata. Možda nešto ne morate danas. Možda nešto ne morate vi. Možda nešto od toga uopšte nije ni važno ni hitno i samo vam stvara opterećenje. Revidirajte redovno ovu listu i pospremajte je kako u njoj ne bi nastao opšti haos. Za početak korisno je da znate šta su vam prioriteti.

6. STANJE ZA DANAS

Kada znate šta je potrebno danas da obavite i prioriteti su vam poređani, razmislite i o tome kako želite da se osećate tokom današnjeg dana. Da li vam je potrebno da budete mirni, energični, fokusirani, brzi, pričljivi…i setite se svih onih situacija kada ste bili baš takvi. To će biti dovoljno da vaš um i telo pokrenete u tom pravcu. Uvek imajte na umu da već imate sve resurse koji su vam potrebni, samo ih treba dozvati.

Koji cilj je sledeći na vašem planu? Razmislite koje to tačno navike mogu tamo da vas odvedu i krenite od jedne.

Zapamtite, neće vas tamo odvesti nešto što jedno uradite, već ono što radite svaki dan.

 

Autor teksta,

Una Timotijević, dipl. psiholog, NLP trener