Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Je li vam se ikada desilo da dok sedite u restoranu i pažljivo promatrate jelovnik, osećate ljutit pogled ljudi sa kojima ste došli i kao da čujete sat koji otkucava – predugo? A vi još uvek niste ni blizu da naručite. Onda, naručite ono što uglavnom i uzimate, pitajući se, uz svaki zalogaj, kakvog li je ukusa jelo sa stola pored vas koje izgleda tako primamljivo ili naručite bilo šta samo da završite agoniju, a naposletku budete razočarani uz pomisao da ste ipak trebali da naručite ono što je sigurno.

Ako ste se i jednom zapitali da li čitav taj proces može lakše da se odigrava, na dobrom ste putu!

Jeste li ikada birali između bolesti i zdravlja? Jeste li ikada birali da li da budete srećni ili tužni? Bogati ili siromašni? Nesrećni ili radosni? Uspešni ili neuspešni?

Ovakve opcije ne predstavljaju dovoljan izazov da bi se proces mogao nazvati biranje ili odlučivanje. Jasno je sasvim da je, kako bi Alan Ford to jednostavno objasnio, „Bolje biti bogat ceo život, nego siromašan jedan dan.

Jedan od najčešćih razloga zašto nam je ponekad teško da se odlučimo između više opcija jeste činjenica da znamo da ćemo barem malkice pogrešiti u bilo kom slučaju. A ko još voli da greši? Svaka opcija ne predstavlja ništa drugo do drugačiji odnos onog što dobijamo i onog što moramo izgubiti.

Umeće je znati šta je najvažnije i čega se možemo odreći tako da ipak ne izgubimo.

Ovakvo umeće se uči, razvija i postaje bolje i istančanije što se više koristi. NLP nudi čitav opseg strategija koje u ovakvim situacijama mogu biti od izuzetnog značaja. Ovde ćemo vam pokloniti dve, a vi isprobajte i olakšajte sebi sve one važne odluke koje vas čekaju.

1. Prioriteti 

Znate li šta vam je važno, koji je krajnji ishod koji želite da postignete, a koji se nalazi daleko iza trenutne odluke?

Da saznate ovo dovoljno je da za svaki od izbora odgovorite sebi na sledeća pitanja:

“Teško se odlučuje onaj koji ništa neće”  Seneka

  1. Šta tačno izborom ove opcije postižem?
  2. Zašto mi je to važno?

Možete se iznenaditi ukoliko otkrijete da vam nešto što ste smatrali jako bitnim u stvari i nije toliko važno? Možda otkrijete šta je to vašem srcu najvažnije i bez čega ne možete. Onda ćete znati da u budućim odlukama ovaj izbor ne kompromitujete nikada.

Što više ovu tehniku primenjujete, više vremena skraćujete za buduće odabire. Postojaće jasna lista prioriteta za vas i ona će usmeravati vaše odluke. A vi ste onda slobodni da uživate u radeći nešto što vas opušta i pričinjava zabavu.

2. Značaj

Ako vam se ipak čini da su obe opcije podjednako važne za vas, onda možete isprobati ovu tehniku i staviti vaš fokus na sve one detalje koji vam sada promiču.

Znate kako nekad neke stvari dobiju smisao tek kada se sve završi? Zašto biste čekali toliko dugo, vaš um vam dozvoljava da u budućnot odete bilo kada.

Dovoljno je da zamislite da ste već odabrali jednu opciju. I onda osmotrite…

Šta se tačno događa? Ko je tu sa vama? Kako se ova odluka razvija i kakva je vaša emocionalna reakcija na to? To je zapravo ono što uvek tražite kako biste mogli da donesete odluku.

Budućnost nije za proricanje, niti su važne odluke potpuno racionalna stvar, kao što se to čini. Često je važan onaj nevidljivi kriterijum koji zapravo čini svu razliku. Pronađite ga i izbegnite gubljenje vremena vrteći se u krug pokušavajući da izračunate sve faktore odluke.

Kada ovo budete odredili za jednu odluku, pređite na drugu, i tako redom dok ne prođete kroz svaku. Ovo oduzima nekoliko minuta, a nakon toga ćete sa velikom sigurnošću znati kako se osećate povodom koje odluke i izbor će biti utoliko lakši.

Ovo su izuzetno korisni alati za sve nas neodlučne u restoranu, dok konobar prevrće očima, a prijatelj sa kojim ste došli preti da ode.

Nema potrebe da se osećate pod pritiskom i kao da vas neko požuruje. Jednostavno, ukoliko niste sigurni šta da izaberete, odvojte nekoliko minuta i izaberite sve, jedno po jedno i jednostavno vidite kako to tamo izgleda. Vaš osećaj vas neće prevariti.

Na našim treninzima čeka vas još puno metoda koje su ljudima pomogle da olakšaju svoj život  čineći ga kvalitetnijim.

Prilika da nam se pridružite je već 2. februara na NLP Praktičarskom treningu!

Možete se javiti našem konsultantskom timu za više informacija.

060/5500-596 , 011/406-6649 ili nam pišite na office@mynlp.rs