Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Prvi u mesecu. Ponedeljak. Prvi letnji dan. Zvuči tako primamljivo, zar ne?

Razlog tome je vrlo jednostavan. Između razmišljanja o novim uzbudljivim počecima i fenomenalnim rezultatima ne stignemo da promislimo o putu koji treba preći. A kada nakon prvih koraka shvatimo da imamo još hiljade, obeshrabrimo se i odustanemo.

Evo kako to može da se promeni već od danas. Ne od ponedeljka.

Vlada neko čudno uverenje da nas motivacija pokreće. Zato je tako verno i strpljivo čekamo. Zbog toga smo spremni da ne radimo ništa dok se ona ne pojavi. Kada i dođe onaj nalet, često to bude u neko zlo doba i lako ga ispustimo. „Nemam više volje“. “Prošlo me je.”

Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo ako biste svaki takav nalet motivacije iskoristili? Možda bi ih onda bilo i više…

Često ono u šta čvrsto verujemo uopšte ne mora biti tačno i postoji desetine primera oko nas koji tome svedoče, a mi ih ne primećujemo. Jednostavno volimo da smo u pravu iako je cena toga ponekad veća nego što smo spremni da platimo. Od pogrešnih uverenja poput “bez motivacije se ne može” dolaze raznorazne nekorisne posledice. Na primer:

1. MOTIVACIJA DOLAZI SAMA

Da, postoje oni naleti kada nam se učini da je ipak sve moguće. Ali to ne dolazi niotkuda. Prva je bila misao. Možda ne možemo birati situacije ili emocije koje osećamo, ali misli možemo birati UVEK. Dobro je setiti se ovoga u onim momentima kada kao da ništa ne ide, a mi osećamo teskobu i lenjost.

2. AKCIJA DOLAZI IZ MOTIVACIJE

Zapravo motivacija proizilazi iz rezultata. Kada se pokrenemo i napravimo ma kakav pomak u željenom smeru, osećamo zadovoljstvo i to deluje kao neka vrsta nagrade za uloženi trud. Što je uloženi trud veći, nagrada više prija. Takav nalet zadovoljstva dolazi sa bujicom energije i novih ideja za korake i poduhvate. Tada se još više osmelimo i bogatiji smo za novo iskustvo, više energije i komad motivacije. Treba ga dobro iskoristiti.

3. MOTIVACIJA JE NEPRESUŠNI IZVOR

Danas je sasvim normalno okupati se svako veče toplom vodom, namazati kremu, staviti parfem…Toliko da više i ne razmišljamo o tome, već se podrazumeva. Zašto se briga o našem “enterijeru” takođe ne podrazumeva? Često mislimo da kada jednom nešto uradimo – gotovi smo sa tim. Potom se pitamo zašto više ne ide? Kada se istuširamo, znamo da ćemo sutra opet morati. Isto je i sa motivacijom ili bilo kojim drugim stanjem. Potrebno je održavati ga, svakim danom.

Pola svakog uspeha je znanje. Znanje da uverenje koje imamo NE MORA biti tačno. Znanje da stvari MOGU biti i drugačije. Znanje da imamo VIŠE opcija.

Druga polovina je AKCIJA.

MOTIVACIJA UPRAVO DOLAZI IZ AKCIJE.

Razmislite o cilju koji imate. Nije važno da li vam se čini realnim ili šta drugi imaju da kažu o tome. Da li znate vaš prvi korak? Ako ne znate, to je znak da je cilj prevelik. Razbijte cilj u manje delove dok ne dođete do prvog koraka. Ukoliko znate, odlično! TO će postati vaš cilj. Vaš JEDINI cilj i fokus.

Ako bi vaš cilj bio taj prvi korak, to ne bi bilo tako strašno, zar ne? Ulaganje i trud bi bili znatno manji i možda je to nešto što se može lako podneti i uraditi. Možda čak toliko da vam i ne treba nekakva posebna motivacija za to.

Sutradan uradite opet isto. Zapitajte se „šta je to što treba da uradim DANAS“.

Računi se svode na kraju svakog dana kada legnete u krevet. Tada, možda i nesvesno, razmišljate dokle ste stigli, šta ste tog dana postigli, da li ste zadovoljni. E u tom kutku leži motivacija.

Zamislite šta bi se dešavalo sa vašim ciljevima kada biste svaki dan uradili isplanirano. Kako bi vaš život izgledao kada biste svako veče legli zadovoljni i sa osmehom na livu?

Ovo deluje i u suprotnom smeru, kada želite sa nečim da prestanete. Ne treba ceo život da istrajavate, samo jedan dan. Često i samo jedan momenat. Ne prođe čitav život odjedanput bez pauza i predaha. Za to san i služi. Iskoristite ga pametno.

Dakle razmislite šta je ono što još DANAS možete da uradite, a što će vas približiti vašem cilju.

Zbog čega ćete večeras biti zahvalni i ponosni?

Za vaše najhrabrije promene,

My NLP

 

Autor teksta:

Una Timotijević, dipl. psiholog, NLP Trener