Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

„Da bismo dobili nešto, moramo se prvo nečeg odreći.“

A šta ako to ne mora uvek da bude slučaj?

Možda postoji nešto što želite da promenite ili započnete ili prestanete da radite, a nikako ne uspevate u tome. Možda pokušate, ali ne istrajete dovoljno dugo da stignete do cilja ili prestanete čim vidite prve rezultate. Možda vam brzo dosadi… Šta god da je, očigledno vam je važno da to uradite. Pročitajte ovaj tekst sa tim ciljem na umu i možda se iznenadite koliko jednostavno možete da ga primenite!

Ne postoje laki izbori. Niko ne bira između tuge i sreće, siromaštva i bogatstva, zdravlja i bolesti. Ono što izbor čini teškim jeste to da svaka opcija nosi sa sobom nešto loše. Tada vagamo između dva izbora, merimo loše strane jedne i druge opcije, pitamo svoje prijatelje šta bi oni uradili, pravimo „za i protiv“ listu… I obično ne pomaže mnogo, zato što uokvirimo sebe na dva MOGUĆA izbora tako da ubedimo sebe da su to JEDINE dve opcije. Tada se osećamo zaglavljeno i prinuđeno da izaberemo nešto što nam svakako neće potpuno odgovarati. A taj osećaj nikako nije prijatan i još više sužava polje u kom možemo da delujemo.

Često rešenja u životu dolaze onda kada shvatimo da imamo širi izbor i da sami možemo da stvaramo opcije. I da u tome možemo da budemo jako kreativni.

 

Evo o čemu je zapravo reč.

Zamislite osobu koja pokušava da ostavi cigarete. Ona će možda često i pokušati, ali svaki put kada bi se vratila cigaretama to bi činila uz izjavu poput „Bila sam jako nervozna“, „Nedostajao mi je taj ritual uz jutarnju kafu“ ili „Ugojio sam se“. Ako bismo pitali ovu osobu šta je dobro kod cigareta mogli bi da čujemo „Pa smiruje me kada sam pod stresom“, „To je mojih pet minuta za sebe u miru“ ili „Nikad mi nije dosadno, uvek znam šta ću sa rukama.“ I kada osoba ostavi cigarete ona zapravo ostavlja i svoj mir, vreme za sebe, zabavu – što je prilično visoka cena ostavljanja cigareta.

I onda se vrti u krugu negativnih posledica i premalo izbora. Umesto toga, evo kako sebi možete stvoriti više opcija:

1. Šta želim?

Iako ovo deluje kao očigledno pitanje koje znamo, mnogo puta nam promakne da o tome ozbiljnije porazmislimo, i zato nam promakne i to što želimo da postignemo. Zato odvojte nekoliko trenutaka, sada, i odgovorite sebi iskreno šta je to što u stvari želite? Ako ne želite više da pušite, da li to znači da želite zdravlje, prijatan miris, više novca za nešto drugo? Ako želite da date otkaz, kuda ćete se zaputiti nakon toga, kakav posao želite da imate? Ako želite da prekinete neki odnos, razmislite kakve odnose želite da imate, šta vam je tu  sve važno? Dobro je znati šta nećemo, ali je neophodno znati šta TAČNO hoćemo i ZAŠTO nam je to VAŽNO (Evo kako to da otkrijete).

2. Šta tačno dobijam iz trenutne situacije? Šta to znači za mene?

Čega ne želite da se odreknete? Zašto vam je „udobno“ u trenutnoj situaciji? Pronađite sve pozitivne aspekte vašeg trenutnog stanja i budite iskreni. Ponekad u ovoj fazi shvatimo da uopšte ne želimo da se menjamo, da bismo to uradili jer „tako treba“ ili „svi to rade“. Onda pustite i budite u miru. Istražite ovo pitanje dobro, jer od njega zavisi hoćete li uspeti u toj promeni ili ne. Setite se da se zapitate šta to za vas znači, pta je sve moguće kada to imate/radite, koji osećaj vam to pruža?

3. Koji je korisniji, zdraviji način da to obezbedim?

Šta još možete da radite da se osećate komforno, sigurno, mirno ili šta god ste naveli kao odgovor? Počnite odmah i ispitajte da li vam je to dobra zamena. Apsolutno ničeg ne morate da se odreknete, ali možete da BIRATE PUT kojim želite to da ostvarite. Tako za sebe kreirate opcije kojima ćete biti zadovoljni, jer nećete morati da se odreknete ničega što vam je važno.

Ponekad jednostavno nije do motivacije i hrabrosti. Nekad odlažemo stvari, jer ne želimo da se odreknemo nečeg što nam prija, to je sasvim logično i dobro je da je tako. I ponekad, rešenje ne mora uopšte biti teško, nekad je to samo par pravih pitanja.

Mi već znamo sve, samo treba doći do toga. 🙂

Često naši polaznici nakon treninga kažu “Sada shvatam zašto nikako to nisam mogla da uradim…Pa jednostavno nije mi bilo važno!” I to kažu sa osmehom na licu, rasterečenim ramenima i blagim glasom. Oslobođeni svih moranja, dalje biraju za sebe ono što im prija i što im je na korist.

Više o treningu saznajte ovde: NLP Praktičarski trening