Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Srećna Nova godina!

Stigao je još jedan januar i dok iz sveprisutnog šuma sajber univerzuma odzvanjaju novi počeci, novogodišnje odluke i okrenuti listovi, ja se još uvek nosim sa ciljem koji sam sebi postavila prošle godine. Da ranije legnem i ranije ustanem. Bar sat vremena. Zvuči jednostavno i malo, pa ipak… Krenem par jutara i baš kada postanem nekako sva sigurna i pomalo ponosna na svoj uspeh, sledećeg jutra stisnem snooze na alarmu, jer zaslužila sam, zar ne? Pa onda posle nekoliko takvih kasnih ustajanja kasno i legnem, i eto me opet na još jednom početku.

Kako da izađemo iz začaranog kruga sopstvenih navika?

Ako ste pomislili na motivaciju, mogla bih odmah, još na početku ovog teksta da vam kažem da motivacija ne pravi ama baš nikakvu razliku, ali bih radije da vas pozovem da se u to i sami uverite.

U potrazi za odgovorom, posegnula sam za jednom od sjajnih NLP tehnika koja se zove modelovanje. Modelovanje na izuzetno efikasan način analizira uspešne obrasce i pretvara ih u jasne i primenjive strategije za uspeh u bilo kojoj oblasti života. Kada znate kako, modelovati možete bilo sebe, bilo druge ljude koje smatrate uzorima. I tako sam ja i za ovu priliku modelovala svoju svakodnevnu praksu joge i ljude oko sebe koji su uspeli da promene svoje navike.

Zašto nam je toliko teško da promenimo čak i male stvari koje bi nam život učinile boljim?

Možda čekamo pogodan trenutak, da se završi još ovaj projekat, da odu gosti, da počnemo od sutra, sledećeg ponedeljka ili prvog januara? Jutro kada ćemo se konačno probuditi radosni i orni u susret još jednom novom danu i svim njegovim mogućnostima? A možda mislimo da, o, strašne li pomisli, ne želimo dovoljno? Da u stvari nismo motivisani da iz tople postelje iskočimo u hladnu sobu u pola šest ujutru, zimi, dok još nije ni svanulo?

Da vam kažem nešto. Nije niko.

Ali da vam kažem još nešto. To uopšte nije važno.

Da li sve ovo vreme gledamo u potpuno pogrešnom smeru?

Par reči o motivaciji o kojoj svi toliko pričamo, da je počela da se podrazumeva kao recept za uspeh. A nije. Ni malo.

Razmislite, u kojim prilikama nam je potrebna motivacija? Da li nam motivacija treba da jedemo kada smo gladni? Ili da se vidimo sa nekim u koga smo zaljubljeni? Da ne pominjem već čuveni primer o motivaciji i trčanju u hipotetičkom slučaju da strašno iznerviramo nekog tigra pa isti krene da nas juri. Šta mi tada radimo? Bežimo koliko nas noge nose. O motivaciji i sličnim demonima sigurno ne razmišljamo.

Motivaciju prizivamo onda kada je potrebno da uradimo nešto što baš i ne bismo ako ne moramo.

Istina, ona može da služi kao trenutni pokretač, ali obično u nekom trenutku motivacija ispari. Sasvim. Mnogo nas zamrzi. Ili se desi neki neuspeh pa prekine početni entuzijazam. Šta god da je tek motivacije ni od korova.

Kako je da održimo i učinimo trajnom? Hm, nikako! Prva istina je da je nemoguće biti stalno, konstantno i zauvek motivisan ,a druga, da to za uspeh nema nikakvog uticaja. Nije važno. Ne treba nam. Uopšte. Bar ne za sve one uspehe na duge staze.

Već godinama unazad moja praksa joge je svakodnevna i to nije postala zato što ja svakoga dana osećam motivaciju. Ima dana kada sva radosna razvijem prostirku. A ima i onih kada me baš mrzi, kada sam u gužvi ili na putovanju. Ali vežbam svejedno. Makar deset minuta, u svakodnevnoj garderobi i na stolici ako je to sve što imam. U onim situacijama kada zbog bolesti napravim pauzu, uopšte mi ne bude teško da se vratim uobičajenoj rutini. Dakle, ni nalik na moje pokušaje sa ranim ustajanjem.

Slično je i sa ljudima sa kojima sam razgovarala. Za svoj uspeh se nisu oslanjali na motivaciju ili inspiraciju. Pravi trenutak i osećaj da su konačno spremni. U stvari, o tome uopšte nisu ni razmišljali kao o nečem bitnom. Više kao o nečem što je lepo ali ne ni neophodno jer, sva ta naša stanja, misli i osećanja, dolaze i odlaze.

Stoga, nije motivacija, već nešto potpuno drugo što je presudno za promenu koja traje i uspešno ostvarene odluke koje donosimo sa Novim godinama. A da ovaj tekst ne preraste u omanju knjigu, o tome šta je to tačno što nam je potrebno pričamo u sledećem. Ja do tada primenjujem uvide svog modelovanja i javljam vam rezultate.

Ukoliko vi želite da oslobodite sve svoje potencijale i između ostalog naučite tehniku modelovanja, pozivamo vas da nam se pridružite na našim NLP treninzima koji startuju već ovog februara.

 

Autor teksta

Jelena Malenović, sertifikovani instruktor joge i NLP master