Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Da li ste znali da naš mozak ne pravi veliku razliku između onoga što mislimo i radimo. Tačnije, on ne zna da li nešto stvarno radimo ili samo zamišljamo da to radimo.

“Kako misliš, tako će ti biti” nije samo jedna od afirmacija koje služe da lepo zvuče i stoje nam na pozadinama telefona. Iza ove rečenice krije se čitava naša stvaralačka moć da upravljamo sopstvenom budućnošću. Ne, ne iz kreveta. Ali stav koji imamo će umnogome odrediti pravac kojim se krećemo, pa samim tim i rezultat kojem težimo.

U KAKVOJ SU VEZI NAŠ STAV I ZDRAVLJE?

NLP metodologija je decenijama izučavala vezu našeg uma i tela. Proučavajući najuspešnije psihoterapeute svog vremena prikupilo se dosta znanja o toj čudesnoj i moćnoj vezi. Um i telo su deo istog sistema i rade zajedno, međusobno utičući jedno na drugo. Kada se desi promena u jednom delu – menja se i drugi deo tog sistema.

Suzan Segerstrom, profesor psihologije univerziteta Kentaki sprovela je jednogodišnje istraživanje o uticaju optimizma na imuni sistem čoveka. Proučavala je ćelijski imuni sistem čija je glavna funkcija zaštita od virusnih infekcija.

Rezultati ovog istraživanja govore da što je veći optimizam, imuni sistem je jači tj brže i lakše odbija virus. Kada se optimizam smanji, smanjuje se i odgovor imunog sistema.

Dr Segerstrom navodi još jednu mnogo važnu činjenicu:

“Ljudi koji su optimistični su takođe i srećniji, pažljiviji i radosniji i to takođe utiče na jačanje njihovog imunog sistema.”

KO SU ZAPRAVO OPTIMISTI?

 

Optimisti se najbolje prepooznaju u negativnim situacijama, tj u odgovoru na njih. Evo tri ključna stila njihovog razmišljanja:

1.Budućnost je dobra.

Optimisti imaju pozitivan pogled na budućnost – zato što imaju nadu. Mogu da se fokusiraju na ono što je sada dobro i iskoriste to za još bolju budućnost. U mnogim situacijama očekuju pozitivan ishod. A ako rezultat ipak bude drugačiji od očekivanog, jer nekad se i to desi, onda ovako razmišljaju o tome:

2.Problem je privremen.

Optimisti veruju da će vremenom stvari biti bolje. Zato češće rade na tome, za razliku od pesimista. Imaju nadu da će doći bolje vreme i sposobnost da se tome raduju. Zato su strpljiviji i odmereniji.

3.Problem je specifičan.

Optimisti zadržavaju problem u tu gde je nastao, ne generalizuju ga na ostale oblasti svog života. Zato u ostalim oblastima života i dalje napreduju ili održavaju nivo. To im daje stabilnost i snagu da s izbore sa problemom, daje im širu perspektivu mogućih rešenja.

4.Problem je spolja.

Ne internalizuju problem i ne prebacuju krivicu na sebe. Zato mogu da problem posmatraju odvojeno od sebe i da ga sa mirnim umom rešavaju. Imaju pozitivnu sliku o sebi u svakoj situaciji i to im daje ogromnu snagu u svakom izazovu.

KAKO BITI OPTIMISTA?

 

Kao i svaki način razmišljanja, i optimizam se može naučiti. NLP nas uči da se veštine stilova razmišljanja uče uvežbavanjem. To radimo na našim treninzima kroz različite tehnike i vežbe.

Evo jedne koju možete već danas primeniti. Sada je sjajna prilika da ovu veštinu uvežbamo.

Svakog dana pišite ono što je u tom danu bilo dobro. Možda ste zadovoljni količinom obavljenog posla, možda ste pogledali dobar film ili proveli kvalitetno vreme sa nekim ko vam je drag, možda ste isprobali neku novu veštinu ili ste čitali super knjigu. Šta god da vam je ogrejalo dušu – zapišite. I radite to svakog dana. Setite se koliko su rutine važne u ovom periodu.

Pišite čemu se sve radujete kada ova situacija prođe. Šta ćete sve moći da radite, kuda ćete hteti da idete, koga jedva čekate da zagrlite? Pišite te stvari i oživite ih u vašem umu. To će vam dati topao osećaj i energiju da sa što većim mirom istrajete do tih trenutaka. Kada imate čemu da se radujete i jedva čekate – vredno je strpljenja.

Korisno je znati da je način razmišljanja nešto što biramo za sebe. Kada takvu odluku donosimo svesno onda je možemo kontrolisati i doneti najbolju moguću odluku u tom trenutku.

Setite se, kako mislimo tako će nam biti. Pa hajde da nam bude dobro. Hajde da mi budemo dobro.

 

“Stav je izbor. Biti srećan – je izbor. Optimizam je izbor. Ljubaznost je izbor. Davanje je izbor. Poštovanje je izbor. Kakav god izbor da kreirate – taj izbor će kreirati vas. Mudro birajte.” – Roj T. Benet