Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

“Budimo realni.”

Koliko puta ste čuli ovu rečenicu? U koliko situacija ste je i sami izgovorili? Jeste li se ikada zapitali šta ona za vas znači i šta sve sa sobom donosi?

Nekad ovo ume biti odlična granica zone komfora koja je uvek tu da nam pruži osećaj sigurnosti. Učeni smo da realno shvatamo kao jedino moguće pa se jurenje za onim izvan toga često smatra ludošću.

Ja bih ovde želela da predložim jednu, malo izmenjenu, dopunjenu definiciju, usmereniju na sve one snove koji se nalaze izvan tih magičnih granica komfora.

Šta bi se desilo ako bismo uz reč nemoguće dodali jedno malo “u ovom trenutku”? Da li bi se išta u vašem životu promenilo ako biste umesto svakog “Nemoguće!” rekli “To nije moguće, u ovom trenutku”? Da li bi vas to nagnalo da odete jedan korak dalje i zapitate se “Šta je potrebno da uradim da bi to bilo moguće u nekom sledećem trenutku”?

I onda budite sasvim realni, slobodno. Realnost može biti itekako čudesna, ako joj ostavite dovoljno prostora za to.

Kad god pomislite da nešto za vas nije moguće, sasvim ste u pravu. Bilo da razmišljate o činjeničnom stanju stvari poput odlaska u muzej čije radno vreme je prošlo ili nošenja pantalona koje su dva broja manje od vašeg trenutnog. (Nemojte pogrešno shvatiti, čuda se uvek i svuda dešavaju, naročito onima koji u njih veruju, ali sada smo ovde da budemo potpuno “realni” u razmatranju čudesnih stvari koje sami možemo da stvaramo). Ili razmišljate o vašim uverenjima poput “Nikad ne idem tamo gde želim!” ili “Ne mogu da smršam koliko god se trudio/la!”. Podjednako biste bili u pravu. Zato bi za vas verovatno bilo korisno da se odmah nakon takve vrste razmišljanja prebacite na ono podsticajno. To veoma lako možete učiniti jednom rečenicom “Šta je potrebno da uradim da bi ovo za mene bilo moguće?”.

Na ovaj način usmeravate vaš um da menja metode i strategije dolaska do cilja, a ne sam cilj. Često je potrebno proći nekoliko puteva dok ne stignete tamo gde ste nameravali i vi to sigurno imate u vašem iskustvu. To nije dovoljan razlog da se cilj prilagođava vašim trenutnim mogućnostima ili resursima. Ništa nije dovoljno dobar razlog za to! Tad na scenu stupa vaš trud, rad, vaša vera i strpljenje. Kada su vaši snovi takvi da se vi morate menjati kako biste ih stigli, onda budite sigurni da sanjate prave stvari!

Kada uz sve to osmislite i realne planove, strategije i tehnike onda vam zaista ništa nesavladivo ne može stajati na putu. Evo jedne od tehnika koja vam u tome može pomoći.

Kada postavljate cilj uvek proverite sledeće stvari:

1. Formulacija

Ako cilj uobličite u rečenicu poput „Ne želim više da se svađamo.“ ili „Neću da budem bolestan ili bolesna.“ Smanjujete mogućnost da dođete do onoga što zaista želite. Vaš cilj nije da ne budete bolesni, već da budete zdravi. Ovo je izuzetno važno jer upravo oblik rečenica koje izgovarate postavlja i upravlja vašim fokusom. Birajte fokus na zdravo, na mir u kući ili vezi, na ljubav, a ne na sve one stvari koje ne želite da imate.

2. Odgovornost

Obavezno proverite je li to uopšte do vas? Kada postavite cilj poput “Dao ili dala mi je povišicu” stavljate taj cilj u tuđe ruke i onda je na vama samo da čekate, ne radeći ništa osim gajenja nervoze i mučnog iščekivanja. Ako preokrenete situaciju onda vam mogu na pamet pasti svi načini dolaženja do tog cilja. A uvek ih je više ako se oslobodimo da pogledamo.

3. Specifičnost

Kada uđete u taksi vozilo, da li vozaču kažete “Vozi me na neko lepše mesto.” Ili mu date tačnu adresu na koju ste se uputili? Zašto bi za stizanje na bilo koji drugi cilj bilo išta drugačije? Kada precizirate ono što želite, vašem umu postaje jasnije kuda treba da ide, a to znači da konačno može da počne i da smišlja kako najbrže do tog cilja i da stignete!

4. Ekologija

Razmislite šta će se sve promeniti kada ostvarite taj cilj ili krenete u pohod. Kakve posledice taj cilj donosi sa sobom, za vas i vašu okolinu? Šta ćete dobiti? Šta ćete izgubiti? Kada je vaš cilj podržan dobrom namerom i popločan ljubavlju prema onima u oko vas i kada im donosi dobro, onda dopuštate da se čitav svet nekako čudesno sklopi tako da taj cilj i dostignete!

5. Resursi

Razmotrite i zapišite šta je to sve što vam u ostvarenju tog cilja može pomoći. Koji su to ljudi koji vam mogu biti podrška? Koje osobine će vam biti od koristi na tom putu? Koje znanje i veštine možete iskoristiti?

Šta god da sanjate, uvek imajte na umu sledeće: Samo zato što je nešto nerealno, ne znači da nije moguće! 

 

Autor teksta

Una Timotijević

Diplomirani psiholog, NLP Master i Coach