Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Možda poznajete nekog za koga mislite kako ne bi trebalo da dopušta drugima da se ponašaju prema njemu kako hoće. Možda vam se neko nekad požalio da ne udovoljava sebi dovoljno, jer se oseća glupo kada to čini. A možda ste i vi sami nekad pomislili: „Тrebalo bi više sebe da poštujem i prestanem toliko stvari da radim za druge“?

I dobro je da jeste.

Kada smo jako mali, i dok još usvajamo razna pravila sveta, šta je dobro i šta ne, kako treba da se ponašamo, koje emocije su prihvatljive i koje nisu, slušamo naše roditelje i kao sunđeri upijamo svaku njihovu reč. Još pažljivije i dublje usvajamo ono što nisu ni izgovorili. Bilo da su nas za svaku manju ocenu kaznili ili za svaki razbijen sud vikali ili za nepristojno ponašanje ukorili, time su nam poručili da ako dobijemo 3 iz matematike, slomimo čašu ili plačemo na sred ulice nismo dovoljno vredni njihove ljubavi. Iako je ovo najčešće sasvim daleko od istine, ovo “pravilo” se jako brzo usvaja i dok odrastamo ponekad ne primećujemo koliko upravlja našim životima, odnosima sa drugim i samim sobom i kasnije sa našom decom.

Naša zavisnost od nas pravi robove, naročito ako je ta zavisnost od samopoštovanja. Ako vam treba ohrabrenje, pohvala, tapšanje po ramenu od svakog, onda od svakog pravite vašeg sudiju. – Fric Perls, osnivač geštalta

Naši roditelji uvek za nas žele ono najbolje, jer nas vole i žele da postanemo snažni, vredni, sposobni, pristojni, pametni… Ovo ne znači da uvek biraju najbolji put za to. I to je sasvim u redu. Zato imamo izbor kada odrastamo kakav put ćemo sebi praviti. On je uvek popločan stvarima koje smo usvojili od drugih i onih koje smo sami shvatili i stvorili. I dobro je da je tako, to znači da je izbor veliki, a uvek zavisi od nas.

Dok ovo čitate možda vam već padaju na pamet ili ćete ih se kasnije setiti, razne rečenice koje ste usvojili, a koje uopšte nisu vaše. Važno je da znate da možete da ih promenite. A najvažnije je da znate da ste uvek dovoljno vredni, šta god da dovoljno znači za vas.

Ako želite da promenite posao, dovoljno ste hrabri da to učinite. Ako želite da pokrenete nov posao, dovoljno ste pametni da to uspe. Ako želite da pronađete partnera iz snova, dovoljno ste vredni da vas takav neko voli. Ako želite da počnete da vežbate, izgubite ili dobijete koji kilogram, dovoljno ste vredni da se tako osećate i izgledate.

Između svega onoga za čim čeznemo i što bismo za sebe voleli, nikad ne stoji neko znanje, alat ili posebna veština – to se lako nauči kada nam je potrebno. Ono što nas često blokira je ideja da mi to ne možemo, da ne zaslužujemo, da još uvek nismo dovoljno spremni za to. Upravo znanje da ove ideje nisu nimalo tačne se stiče usvajanjem drugačijih veština. Od nekih već danas možete da počnete:

1. Promenite priču

Priča koju pričamo o sebi nekako nađe način da se ostvari. Kada usmerimo fokus na određenu stvar, onda ćemo lako primećivati prilike u okolini da to i ostvarimo. Na taj način naše misli kreiraju naš život. I baš zato je na nama sva odgovornost da te misli čuvamo i negujemo.

2. Ističite svoju jedinstvenost umesto poređenja sa drugima

Kad god primetite da ste upali u začarani krug poređenja sa nekim za koga mislite da je u nečemu bolji, odmah zastanite i fokus prebacite na nešto drugo. Možete da razmislite o najmanje tri načina na koja vi tu stvar možete drugačije da radite tako da odražava vašu ličnost u potpunosti. Ova zabavna vežba će vam pokazati da nismo i ne treba svi da budemo isti. Svet je predivan upravo zbog svih različitosti koje svako od nas unosi.

3. Potražite rešenje u vama

Setite se momenta ili vremena kada ste imali visoko mišljenje o sebi. Bilo da ste uspeli da savladate novo znanje, spremanje novog jela, uradite i taj deseti sklek, probate nešto novo, naučite novu stranu reč, imate uspešan sastanak, šta god bilo… Sigurno u vašem iskustvu postoji takav momenat, a sada je vreme da ga vratite u fokus. I onda ga čuvajte, sa svim slikama u kojima dolazi, zvukovima koje nosi i osećajem koji ima. Vi znate tačno kako to izgleda i zvuči i dobro vam je poznat osećaj. Negujte ga, pažljivo.

4. Pišite

Šta god da vas izbaci iz balansa, pišite o tome. Ne samo da ćete na ovaj način iz uma izbaciti to što vas tišti, već ćete moći da se odvojite od toga i promatrate šta se tu tačno događa. Možda ćete moći da uvidite obrazac u situacijama koje čine da osećate da vam nedostaje samopouzdanja ili u ljudima koji u vama izazivaju negativan osećaj. Onda ćete znati tačno šta treba da promenite, to nikad nije sve što radimo, mislimo ili jesmo. Uvek je tu jedan delić koji pravi svu razliku, a kada ga pronađete, lako je naći i znanje ili alat da se on zameni nekim podržavajućim.

Taj deo je lakši, uz preduslov da ste na to spremni. NLP nudi pregršt takvih alata tako da čitav ovaj proces učini prijatnijim i lepšim.

Naši polaznici često kažu na kraju treninga da su se konačno “posložili”.

Ako je i vama potrebna podrška za preslaganje vaše puzle, sledeća prilika za to je već početkom marta.

Radujemo vam se!