Prostorije HR Centra, Deligradska 18/6/16

office@mynlp.rs

+381 60 41 21 304 / +381 60 55 00 596

Mynlp Beograd - Logo

Da li ste čuli za “a-ha” momenat? Manje kolokvijalni i ne tako moderni nazivi za ovu vrstu doživljaja su i uvid, spoznaja ili otkrovenje. Kako god ih nazivali, to bi bila ona iskustva koja u nama probude doživljaj toliko snažan da otkrijemo neku novu ili promenimo postojeću perspektivu i stvari sagledamo na drugi način.

U prethodnom tekstu pisali smo o tome šta su uverenja i kako identično uverenje može da nam bude podrška ili saboter. U ovom tekstu bavićemo se samo ograničavajućim uverenjima i time kako da ih pretvorimo u ona koja nas podržavaju, zato ako niste pročitali prethodni tekst, preporučujemo da krenete odavde.

Tokom najvećeg dela mog života moje telo i ja smo bili, pa, ne baš najbolji prijatelji. Ja sam na njega gledala kao na nešto što treba da mi služi onda kada, kako i koliko ja hoću, da mi se skloni s puta kada nemam vremena da se njime bavim i da se popravi samo od sebe. Jer, moje uverenje je bilo da  su moj um, intelekt, emocije, ličnost važniji od fizikusa, ono što bi se reklo, lepota koja dolazi iznutra.I zbog tog uverenja da lepota isključivo dolazi iznutra, bilo mi je i malo truba da pokažem kako se ja sad bavim onom spoljašnjom. Jer tom spoljašnjom lepotom, to jest formom, opet po mom uverenju, bave se samo tašti ljudi. A meni se nije sviđalo da mislim za sebe da sam tašta. O, htela sam ja da ono bude zgodno i lepo, i maltretirala sam ga najraznovrsnijom lepezom dijeta i vežbanja i užasno mi je išlo na živce to što bi mi ono sve vreme vrištalo da je gladno, žedno, umorno i bolno i što se uvek vraćalo na staro. U nekom trenutku sam prigrlila objašnjenje da jednostavno imam krupne kosti i pomirila se sa tim da nikada neću izgledati krhko i da ću zauvek imati problem sa svim tim santimetrima viška, glavoboljama, bolovima i iscrpljenošću. I digla ruke od svog tela. Sve dok ono nije diglo ruke od mene i poslalo me kod lekara.

Pet godina kasnije, ja sam neko ko je uspeo da povrati i održi optimalno zdravlje i telo. Šta više, danas se kao sertifikovani učitelj i profesionalno bavim jogom i holističkim pristupom koučingu koji uključuje i rad na telu. Verujem da je za svako efikasno bavljenje sobom neophodno obuhvatiti ličnost u celini, pa tako i telo. Vidite, moj veliki “a-ha” momenat je bio kada sam osvestila da je moje telo, od nožnih prstiju pa sve do onih čuperaka kose na vrhu glave, jednak deo mene, baš kao i moj um i moja ličnost. I ne, ne mislim da se telom bave samo tašti ljudi. Bave se i oni koji su ga prigrlili kao neodvojivi deo sebe.

Ako se sada pitate da li se do “a-ha” momenata i promena ograničavajućih uverenja dolazi samo kroz krizne situacije, želim da vas odmah razuverim da to ne mora da bude slučaj. Takve situacije često znaju da budu pokretači, međutim, ukoliko naučimo da prepoznajemo ograničavajuća uverenja i krenemo da se bavimo sobom, možemo kroz promenu da prođemo i lakšim putem.

Šta da radimo sa uverenjem koje nas ograničava?

Dajmo sebi dozvolu

Na prvom mestu, dozvolu da je u redu da se menjamo. Mapa nije teritorija, kako NLP kaže ili, poimanje stvarnosti iz našeg ličnog ugla ne mora neophodno da znači da stvari i objektivno tako stoje. Da li ste nekada imali iskustvo da kada se vratite sa putovanja iz neke druge zemlje, na svoju sredinu počnete da gledate bar malo drugačije? To je zbog toga što ste, samo zato što ste videli da se negde živi, radi, smeje, raduje, govori, misli drugačije, upravo imali iskustvo koje je proširilo vašu dotadašnju mapu stvarnosti. Rad na sebi je sličan tom putovanju. Zavirujemo u one kutke samih sebe koji nam nisu dovoljno poznati i često je dovoljno i da ih samo otkrijemo pa da se promena desi.

Prepoznajmo uljeza

Otkrivanje svojih sabotera ili ograničavajućih uverenja slično je upoređivanju dve naizgled iste slike na kojima treba da prepoznamo uljeza. Jer u neku ruku, oni to i jesu. Dobar pokazatelj da postoji neko ograničavajuće uverenje jeste veliki raskorak između onoga što žarko želimo i onoga što se u stvarnosti realizuje. Često sakriveni ispod slojeva pozitivnih iskaza i spakovani u forme racionalizovanih generalizacija koje zvuče kao konačne i apsolutne istine, mogu da ih odaju isključivi stavovi poput nikada i uvek, svi, sve, svako, niko i slično. Da se izveštimo u lovu na ove sabotere, neophodno je da se povežemo sa svojim telom i emocijama i naučimo da čitamo i upravljamo svojim unutrašnjim senzacijama i stanjima.

Budimo pametni

Ok, i šta kada ulovimo uljeza, to jest, ograničavajuće uverenje? Sigurno ste čuli za one razgovore u kojima je neko izgovorio nešto poput „sve žene/muškarci… (završite misao)“, a onda se našao neko pametan da kaže „a ti si kao upoznao sve žene/muškarce?!“ E taj pametni, jeste pametan. Dakle, kada se susretnemo sa svojim ograničavajućim uverenjem, možemo da ga kao u advokatskim serijama, dočekamo argumentacijom da postoje i neki drugačiji primeri od onoga što ono zagovara da je istina i samo istina.

Rešenje nije u potpunoj suprotnosti

Sva naša uverenja, kako ona podržavajuća tako i ova koja nas sabotiraju, formiraju se u okvirima naših sopstvenih vrednosti. Tako je i kada ih menjamo. Potrebno je da ih uskladimo sa svojim vrednostima. Setite se, nije problem u određenom uverenju kao takvom, mnoga uverenja mogu da budu veoma korisna i podsticajna, već u njihovom rigidnom prihvatanju, generalizaciji i isključivosti. Zato odgovor nije na potpuno drugom kraju spektra, već u tome da razvijamo sposobnost da na stvari gledamo iz različitih perspektiva i svoja ograničavajuća uverenja prilagodimo bliže stvarnosti, koja je retko kada crno-bela.

Iskustvo, iskustvo, iskustvo 

Kako ćemo znati da smo promenili unutrašnjeg sabotera? Prvi i pravi pokazatelj jeste naše delovanje. Ishod neke naše akcije. Širenje naših dotadašnjih mapa stvarnosti. U početku ti koraci mogu da budu mali, nesigurni baš kao i svako prohodavanje po novom terenu. Ali upravo to iskustvo, ma kako malo bilo, čini da sve snažnije i snažnije učvršćujemo svoje novonastale istine i odlučnije odbacujemo stare koje nam ne služe. Počećemo da radimo i u stvarnost sprovodimo ono što smo priželjkivali a u čemu nikako nismo uspevali. Odbacićemo one želje koje su nam služile kao „skretači pažnje“ i ustremićemo se na svoje prave ciljeve, čijim ostvarenjem sa nama zajedno raste i razvija se i naša okolina.

Ukoliko želite da oslobodite sve svoje potencijale i između ostalog radite i na svojim uverenjima, pozivamo vas da nam se pridružite na NLP Practitioner treningu čiji prvi modul počinje već 27. oktobra. Više informacija o treningu možete da pogledate ovde.

 

Autor teksta

Jelena Malenović, My NLP i HR Centar konsultant